Powsurf prepping

Det absolutt verste under gode forhold er å ha dårlig gli, så ja takk til preppings!

Under har jeg samlet litt generell info om voksing av powsurfbrett basert på erfaring. Har du innspill eller kommentarer er du velkommen å bidra med info.

Generelt

Powsurferne trenger også voks for best mulig gli i ulike temperaturer og snøforhold. Powsurf-brettene med mer avansert konstruksjon har gjerne en eller annen form for tredimensjonal såle - altså at den ikke er flat som tradisjonelle snøbrett. Varmvoksing blir litt mer arbeidsomt, men det finnes måter å vokse brettet på som krever mindre “styr”.

Nye brett

I motsetning til vanlige snøbrett som kommer “fabrikkpreppet”, så kommer de fleste powsurferne med upreparert såle fra produsentene. Alle nye brett bør få en god omgang med varmvoks, slik at du får mettet sålen og sørger for god gli!

Sesongprepp

Generelt sett er det greit å starte sesongen med en omgang varmvoks slik at du får mettet sålen med voks. Avhengig av hvor mye du er ute og herjer i snøen så kan det også være fordelaktig med en andre omgang litt ute i sesongen når temperaturen er lavere. For generelt vedlikehold er det også en god idé å rense sålen og enten varmvokse eller rub-vokse brettet ved sesongslutt.

Såle i kunstmateriell vs tre

Metodene beskrevet under er for voksing av brett med såle i kunstmateriell. Jeg har helt ærlig lite erfaring med voksing av powsurfere med tresåle, så om du leser dette og vil bidra med din erfaring send oss en e-post.

Voksing av powsurf

Så langt har vi erfaring med tre ulike måter å vokse powsurf-brett:
Varmvoks, med varmepistol og rub-on.

Rub-on-voksing

Dette er den kjappeste og minst krevende måten å vokse brettet ditt på. Du kan bruke hvilken som helst voks du har, men som med varmvoks; velg riktig type voks basert på snøforholdene. Denne metoden bruker undertegnede før hver pudder-session:

 1. Legg brettet på et stabilt underlag.
 2. Rens brettet for smuss - hvis det er nødvendig.
 3. Rub (gnikk) sålen med voksen til du har dekket det, nesten som om du tegner med tavlekritt.
 4. Når du er ferdig, bruker du en korkblokk og gnikker over brettet. For best resultat gjør bevegelsene i brettets lengderetning.
 5. Ikke et must men; Avslutt med å dra lett over brettet med en nylonbørste i lengderetningen.
 6. Ready-set-go!

Tips - Skaff deg en egen Rub-On-Wax. Disse er omtrent i størrelse med en snusboks og er superhendig å ha med i sekken eller lomma. Husk å sjekke at boksen har korkbelegg!

.

Rub-on + varmepistol

Dette er et litt enklere alternativ til varmvoksing der du får matet sålen din med mer voks enn kun rub-on. Voksen holder seg ikke like lenge som ved varmvoksing og bør kombineres med rub-on-voksing før du skal ut i løssnøen. Slik gjør du:

 1. Legg brettet på et stabilt underlag.
 2. Rens brettet for smuss - hvis det er nødvendig.
 3. Rub (gnikk) sålen med voksen til du har dekket det, nesten som om du tegner med tavlekritt.
 4. Vær forsiktig med innstilling av nivået på varmepistolen. Begynn med svakere varme til du finner innstillingen som passer for ditt verktøy.
 5. Bruk varmepistolen i svingende bevegelser over voksen til du ser den blir gjennomsiktig og trekker seg inn i sålen.
 6. La brettet avkjøles i romtemperatur.
 7. Gjenta prosess med rub-on-voks, varmepistol og avkjøling (Det holder med 2-3 ganger). 
 8. Når du er ferdig, bruker du en korkblokk og gnikker over brettet. For best resultat gjør bevegelsene i brettets lengderetning.
 9. Avslutt med å dra lett over brettet med en nylonbørste i lengderetningen.
 10. Finito!

.

Varmvoksing

Helt klart metoden som gir best prepping, men tar litt tid og kan være rotete når man skal skrape brettet osv. De fleste har litt erfaring med dette, men under finner du en enkel beskrivelse av hvordan du går fram:

 1. Legg brettet på et stabilt underlag.
 2. Rens brettet for smuss og eventuelle voksrester (Bruk sitrusrens og passende tørkepapir eller klut).
 3. Velg riktig type voks basert på snøforholdene.
 4. Bruk et voksjern til å smelte voksen (dryppe) jevnt over sålen.
 5. NB! Jernet er for varmt om det ryker av voksen! Begynn alltid med svak-medium varme og prøv deg fram. Pass på å holde jernet i bevegelse for å unngå å smelte/brenne sålen!
 6. Bruk jernet til å fordele voksen jevnt over hele sålen.
 7. La brettet avkjøles i romtemperatur. Dette gir voksen tid til å binde seg til sålen.
 8. Gjenta prosessens pnkt 3.-7. dersom du vil mette sålen mer.
 9. Bruk en skrape til å fjerne overflødig voks. Skrap i retning med brettets lengde for best resultat.
 10. Avslutt gjerne med å børste brettet i lengderetningen med en nylonbørste.
 11. Ferdig!

Oppsummering

Som et minimum, ta deg tid til en 2 minutters rub-on session før du begynner å jakte etter steder du kan surfe pudderet. Da er du sikret at snøen ikke holder deg igjen.