Powsurf shapes

Når du ikke har bindinger som limer deg til brettet, har brettets utforming adskillig mer å si for kjøreegenskapene. Lager du egne brett så er det helt klart spennende å eksperimentere, og det gjør fortsatt merkene vi fører hos oss. Fra du tar de første svingene til du søker større utfordringer, så øker kravet til utstyret også. Her har vi samlet litt begreper som kan hjelpe deg med å finne hvilket brett som kan passe deg best. Husk vi har alle våre personlige preferanser så en persons trash kan være en annens gull.

Tail - Haleprofil

Vi starter med det som har mest å si for brettets egenskap, nemlig tailen. Formen på powsurferens tail har mye mer å si enn det rent estetiske, og gir store utslag både for manøvrerbarheten og ikke minst grepet i snøen. Det finnes en myriade av former, men vi har gjort vårt beste for å samle dem i følgende hovedkategorier:

Swallow tail

Brett med swallowtail gir en følelse av godt grep i svingene og er veldig stabil. Denne haleprofilen passer til både crusing i kuppert terreng og fartsfylt pudder slashing. Det gode grepet i svingene krever noe mer innsats for raske byks mellom busker og trær.

Fish tail

Navnet er også kjent fra surfbrettene der fish gir en slags semi locked-in følelse og kan sammenlignes med en kombinasjon av egenskapene fra en swallow- og blunt tail. Brett med fish haleprofil passer fint for nybegynnere og de med mer erfaring. Den gir både godt hold i svingen i tillegg til at den er lettere å manøvrere i slashingen.

Blunt / Round tail

Den stumpe blunt tailen ser mer ut som den tradisjonelle snowboard formen, som gjør den enkel å svinge og passer godt til kjøring i terreng der du må noodle mellom trær og kratt. Brett med blunt tail passer bra for de som ønsker et brett som minner mer om skate- og snowboard der du kan utforske switch triks, board flips m.m

Pin tail

Pin tail avslutter også brettet med avrundede kanter men ender i en spiss, derav navnet pin. Denne slakkere avrundingen gjør at brettet griper adskillig mindre i svingene og noe som gjør den «lausere enn ei flaggermus”. Pintail anbefales mest for mer efarne brettkjørere rett og slett fordi brettet blir svært lettsvingt og krever litt mer av den som står på det, spesielt i litt grunnere snø.

Nose - Neseprofil

Utforming på brettenes nose hjelper først og fremst på flyten i snøen, men har også sin effekt på hvordan brettet skjærer i svingene.

Shovel

Som navnet tiliser spadeform gir en stor flate og øker både brettes bæreevne og generell flyt i løssnøen. 

Rounded 

Rund tupp som gjerne dras ut i lengden for mer oppdrift i pudderet. Enkelt forklart så er det en god blanding av egenskapene til Shovel og Pointed nose.

Pointed

Tupp med en spissere form gir noe dårligere flyt i dypere puddersnø og kombineres derfor gjerne med en lengre rocker. En lengre slakere profil fra tupp til bredeste punkt på brettet gir brettet en egenskap der det skjærer mer i snøen, mens en kortere profil fra tupp til bredeste punkt gir mer flyt som minner om en shovel.

Shape - Formkontur

Innsving (konkav)

Tradisjonell snowboardform med innsving. Som med snøbrett så har radiusen på innsvingen mye å si for egenskapene til powsurf brettene også. Stor radius gir i utgangspunktet en brett som liker større svinger og vice versa mindre radius gir et brett som liker kjappere svinger. 

Surfboard (konveks)

Surfebrett har en konveks form og i løssnø fungerer dette også for powsurfere. Brett med konveksform vil ha lik følelse av surfing, men uten finnene til surfebrettene krever det mer å manøvrere det. Brett med konveks form fungerer ofte godt i kombinasjon med fish tail. 

Taper

Betyr rett og slett avsmaling, og at brettet er bredere framme enn bak. Det gjør at bakfoten synker litt og du får en jevnere vektfordeling på beina slik at du ikke ender med ujevn størrelse på låra etter et par år.

Twin

Lik form på nose og tail. Kanskje ikke det mest ideelle for cruising i pudder, men for de som har lyst til å ta snowskate ut i det løse elementet så kan det være noe å utforske.

Base - Såle

3D

Her kan det eksperimenteres med ulike former som gir utslag. 3D basen kan enten være presset eller maskinert. Formålet er først og fremst å produsere langsgående «rails» som gir bedre kantgrep. Noen 3D baser har også grunne kanaler som både gir ekstra hold i svingene, men kan også bli veldig retningsgivende.

Flat

Dersom basen, eller sålen om du vil, er helt flat får brettet en tendens til å føles litt ustabilt. Dette blir ekstra fremtredende i lavere fart der brettet gjerne vil skjene ut til sidene. Grunnen til dette er at snøen blir mest kompakt midt under brettet og av rene fysiske prinsipper vil vekten oppå brettet gjøre at det vil søke til den mykere snøen på sidene. Det er fortsatt gøy å stå på, men 3D base gir mer kontroll.

Track pads

Ingen bindinger krever noe annet som gjør at du ikke glir av brettet. For snøen er glatt og er ikke konstant i hverken temperatur eller konsistens. Gjennom tidene har det vært eksperimentert med en haug med ulike løsninger for friksjon mellom brett og boots, med alt fra skateboard griptape, spiker, nagler, etc. Lager du brett selv så kan dette være ett av valgene eller som i brettene vi har fra de ulike merkene så har de falt på ulike skumbaserte løsninger, felles er at de gir godt grep for skoene du bruker og at de har en utforming som hjelper å trøkke litt mer kraft i svingene.

Nå har du lært litt mer om shapes...
Finn ditt brett her